Friday, 21 October 2011

" Ini rabbit saya yang punya......."

Hari: jumaat,
Masa ditulis : 10:05 am....
Perkara : Saya suka bela arnab sebab saya tak suka kucing ,sebab saya alergik bulu kucing.
Pertanyaan: Siapa yang suka & minat bela rabbit ?.

Yang ni namanya : Miko, jantan, masa beli berumur 3 minggu, sekarang dah nak masuk 5 tahun, rabbit 1st kami bela. si Miko ni ada unik skit, matanya sebelah warna hitam, sebelah lagi warna biru ( tak dpt tunjuk kat dlm pic ni coz rabbit ni susah nak dok diam bila suruh pose ). Si Miko ni juga pernah buat ear surgery utk membuang maggot ( ulat nasi kata org.. ) nampak tu ? ear belah kanan tu macam koyak skit tu ? Dr.  operate & buang skit ear yg kena infection tu - no idea camner ear miko ni boleh luka & breed plenty of maggot inside ! Miko ni memang friendly, bila kita datang dekat, dia akan cium & geselkan badannya kat kita... 
Yang ni.. Kiki - female... Kiki ni kiranya soulmate Miko la.. :)) Kiki & miko ni spesis Lob ear Rabbit 
Yang ni Lala - male, umur - 4 tahun, time beli berumur 3 minggu juga ( bersama partner nya Lilo, tapi Lilo dah mati kena gigit ngan anjing liar ) - yang paling garang, sangat x friendly & suka menyendiri.
Ahaaaaa...yg ni pula, generasi ke-2 rabbit kami- breed sendiri. Yg ni  beberapa minit selepas lahir, macam anak tikus kan ?. Ni anak Lala & Kiki. Tapi yg ni bukan la anak 1st arnab2 ni..dah byk sebelum ni yg bebenornya, cuma survival mode arnab ni agak rendah sikit kalau nak dibandingkan dengan kucing. Seminggu pertama kelahiran adalah yg paling kritikal.  
Yang ni pula ketika berumur seminggu - baru tumbuh bulu & baru pandai berjalan 
Yang coklat ni Blacky ( bulunya x hitam pon ) - umur: 2 minggu. Tapi si blacky ni  dah mati..kena gigit ngan kucing jiran. Berkejar saya & suami bawa ke veterinar clinic, berjaya diselamatkan, but 2 weeks after that, mati...infection kot....
Bahagian mata yg cedera akibat gigitan kucing, kesian kan?.
Operasi menyelamat oleh Dr. Azri ( veterinar doctor )
Yang ni pula, si Bloaty, my fav !!. My son yg bagi nama ni..yg ni masa umur sebulan. Comel kan ?.
And tadaaaaa...ni si Bloaty sekarang yg kiut miut, hehe. Umur: 4 bulan, spesis; Anggora mix Lion Head. Bulu Bloaty ni memang fluffy & lembut sangat. Very friendly...
Bloaty lagi..... :))
& Bloaty lagi _ tgh menyorok makan daun pokok bunga kertas !
Yang ni Miko & Putih
Yang ni anak Lala - Lala Junior , pun sama ..garang & suka menyendiri..tengok lah tu..muka pun sombong....
Sebenarnya nak jaga arnab ni tak susah kalau dorang xde penyakit..just bagi makan yg cukup & air bersih , mandikan & sesekali grooming bulu dorang. Arnab ni juga lebih selesa kalau kita bela dalam kandang yang luas . & kajian mengatakan arnab yg dibela dalam kandang luas yg bebas mempunyai jangka hayat yg lebih panjang sehingga mencapai 7 atau 12 tahun . Berbanding dengan arnab yg dibela dlm sangkar kecil seperti sangkar yg digunakan petshop untuk display arnab-arnab utk dijual. Sekian terima kasih..haha. 

10 comments:

  1. alahai bestnya ada arnab comel2 belaka nak bela arnab gak huhuhuh

    ReplyDelete
  2. comellah rabbit,tp sye lg minat kucing.maaflah ye :(

    ReplyDelete
  3. hahaaa....minat masing2... :)

    ReplyDelete
  4. Leen; yang injured kena gigit kucing tu dah mati, huhuhuuu...but yang telinga kena operate tu ok dah.. :))

    ReplyDelete
  5. is pun ada bela rabbit jugak.. :) rabbit kampung je.. hahaha

    ReplyDelete
  6. comel nyer ~ dulu arda pun ade 4 eko . semua kena makan kucing :( tp sekarang ibu arnab branak lg. :)

    ReplyDelete
  7. ismazurina; kat area taman tempat kita duduk ni pun banyak arnab kampung liar...kesana kemari meloncat atas jalan raya...
    tapi xde sapa nak tangkap..kena baham anjing liar yg banyak...

    ReplyDelete
  8. arda: thanks... ye ke? alololooooo..ja'at nya kuceng tuuu...huhuhuu...memang arnab ni cepat aje beranak nya kan?

    ReplyDelete