Sunday 26 February 2012

~ peach triffle puding ~

Bahan yang diperlukan : 

~ 1 tin susu cair
~ 1 tin air
~ 1 tin buah coktail
~ 1 tin buah peach (untuk hiasan)
~ sedikit buah pisang (kalau tak nak pun takpe)
~ 7 sudu besar gula
~ 4 sudu besar tepung kastard (sukatan membukit)
~ 1 kotak kristal jeli (saya guna perasa strawberry)
~ 1 buku kek swiss roll (kek apa pun boleh, ikut selera)

~ Mula-mula: potong kek & susun  diatas dasar bekas yg sesuai. Kemudian tuang kesemua air buah koktail tadi ke atas kek untuk melembabkannya. Macam gambar kat bawah ni...... :)


~ Lepas tu...susun separuh buah koktail tadi diatas lapisan kek bersama hirisan pisang...macam ni..

 
~ Kemudian : Masukkan susu cair, air, gula & tepung kastard ke dlm periuk & kacau. Masak dengan api sederhanan. Pastikan anda tidak berhenti mengacau supaya bancuhan tidak berketul. Kacau sehingga bancuhan menjadi mesra @ agak likat @ pekat.


lebih kurang macam ni la kepekatannya......   
~ Then tuang rata kesemua adunan kastard tadi keatas lapisan kek & buah tadi. Lepas tu boleh lah susun rata buah koktail tadi keatas adunan kastard




 ~ Lepas tu : bancuh serbuk kristal jeli mengikut arahan & sukatan di belakang kotak. Bila dah siap bancuh, tuang perlahan-lahan keatas lapisan kastard tadi. Hiaskan hirisan buah peach diatas jeli tadi sebelum jeli beku. Simpan di dalam peti sejuk lebih kurang 2/3 jam.....sajikan...yummmyyy....sluurrrrrpppp.

Haaa.....dah siap pun triffle kita...senang kan ?



 Selamat mencuba resepi yg senang & ringkas ni.... :)

5 comments:

  1. hehee...memang menarik, tak rugi kalau cuba :)

    ReplyDelete
  2. nyamai ka cey?myh mai campur nya..hehee

    ReplyDelete
  3. nyamai la ros....but make sure d ngena kek swiss roll nya....enti kek lain enda berapa sepik ku....enti d ngai campur buah pun ulih ga.....

    ReplyDelete
  4. ooo..hehehe..aku nda bminat meda nya..kek nya aja ka ku..:)

    ReplyDelete