Thursday, 3 May 2012

Selamat hari khamis semua.... :D  sempat keliru kejap coz blog dah ada "new look"......ngeee, setelah beberapa lama x ngadap blog ni..sama gak mcm pesbuk yg sebok dgn "timeline" nya...huhhh, poning den, merangkak-rangkak nak biasakan diri. 

Apakhabar kawan blogger semua ? Tidur nyenyak mlm tadi ?. Ahaaaa, dah alang-alang tanya perihal tidur kan... kali ni nak ceghita pasal tidur la juga, ehehee. Bukan apa, tengah sarapan tadi terbaca satu artikel tentang tabiat tidur, so terdetik di hati nak kongsi bersama kamu, kamu , kamu & kamu... :D  


tido nyenyak macam bayi.....alololoooo, comel



 ~ Tidur kurang 6 jam boleh membawa maut ~ kajian dapati ramai tak cukup rehat malam ~

Haaaa, gempak tak heading nya ? adakah kamu sebahagian darinya ?.

London; ( wahhh, terasa mcm aku pula reporter yg empunya artikel ni..hakhakk ) kajian terbaru menunjukkan tidur nyenyak & mencukupi pada waktu malam penting untuk kecergasan fizikal & mental tetapi kini masalah tidur tidak cukup semakin meningkat. Kaji selidik membuktikan setiap 5 orang berasa letih luarbiasa & 1:10 mengalami keletihan berpanjangan. Kamu golongan yang mana satu ?.


Pengarah Pusat Tidur Universiti Glasgow berkata, " tidur ialah cara semula jadi yg membekalkan rehat, pemulihan & tenaga kepada manusia. Bagaimanapun, ramai daripada kita menganggap tidur cuma satu komoditi. Kita tidak menghormati pengambilan tidur nyenyak mencukupi. Mendapatkan tidur nyenyak pada waktu malam tidak pernah dianggap penting".


Menurut kajian Universiti Warwick, mereka yang tidur kurang 6 jam sehari & terganggu berisiko 48% menghidap @ meninggal dunia akibat sakit jantung @ serangan angin ahmar. 
Amalan tidur lewat & awal pagi umpama "bom jangka" kepada kesihatan. Jadi, bertindak sekarang untuk mengurangkan risiko penyakit membahayakan nyawa seperti itu. Lelaki berusia lebih 65 tahun yang kurang tidur nyenyak yang cukup berisiko mendapat tekanan darah tinggi. Dan kajian juga mendapati mereka yang kurang mendapat tidur nyenyak berisiko 83% mendapat penyakit itu berbanding mereka yang tidur nyenyak yang panjang.


Tekanan darah tinggi meningkatkan risiko serangan jantung, angin ahmar & masalah kesihatan yang lain. Kurang tidur menyebabkan tekanan pada tubuh, memaksa jantung berdegup lebih pantas, kata pakar. Namun tidur yang terlalu panjang, lebih 9 jam, mungkin juga menjadi petanda kepada penyakit termasuk kardiovaskular.


"Kajian yang berterusan menunjukkan semakin pendek waktu tidur, semakin tinggi risiko mengalami obesiti. Orang ramai mengambil ringan soal tidur, jadi ia tidak mungkin membantu menghilangkan berat badan, tetapi sebenarnya ia meningkatkan selera makan", - Dr David Haslam. 


So....tunggu apa lagi, mulai dari hari ini, dapatkanlan kualiti tidur yang baik & mencukupi. selamat tidur....tapi bukan sekarang la...malam nanti yea..... dadaaaaaaaaaa :))

No comments:

Post a Comment