Sunday, 23 December 2012

~ Durian Crepe ~...... mode cuba-cuba

 



Bahan- bahan ;
A:
500 gm tepung
6 biji telur
800 ml santan
1 sudu esen vanilla
1/2 sudu kecil garam
200 ml air
pewarna 
B: 
isi durian secukupnya


C:
whipping cream



Cara-cara; 
1. Campurkan kesemua bahan A, kecuali pewarna ok.... :)) blender & tapis . Kemudian masukkan pewarna kesukaan, ketepikan.
2. Pukul whipping cream hingga kental & gebu. Ketepikan.


3. Panaskan non-stick pan - api keciiiiiiik sangat , oleskan sedikit minyak masak, butter pun boleh,( saya buat pada setiap adunan ) pastu boleh letak adunan tadi, then goyang pan utk merebakkan adunan tepung senipis yg boleh. Alaa...mcm buat lempeng tu..... :))  Bila yg belah atas dah kering, kira dah masak la crepe tu or bila dah tak melekat kat pan. And, tak payah terbalikkan crepe ni tau, sebab kita nak permukaan yg licin tu kat atas nanti.

4. Pastu, ulang proses yg sama sampai habis, crepe tu boleh je letak bertimbun-timbun kat dulang yg sama, jgn risau, tak melekat punya sebab adunan kita tadi kan ada santan, kompom tak melekat uols... :))

5. & tadaaaaa...part yg paling menarik, kita isi itu filling lulian sama itu whipping cream macam pic kat bawah ni. Ikut selera masing-masing la nak letak banyak mana. Lepas tu lipat macam bentuk bantal.

    
  
  and.... walllaaaaaa, siap suda durian crepe , ngeeee.

 
 

Saturday, 22 December 2012

Sabtu yang indah....

Masih bernafas dibumi bertuah, mengecapi keindahan bumi ciptaan Tuhan. Terima kasih ya Allah......

Hampir 1/2 tahun tak berjenguk blog ni, hrmm segala mcm yg berubah kat dlm ni. Sama seperti diri saya yg dagahakan perubahan ----> ke arah kebaikan pastinya, insyaallah.... amin.

Ermmm.....nak tulis apa lagi yea ? sambil meratah ikan tongkol goreng yg keras, dah nak kejang rasanya rahang, tapi sedappp .... ngeeee.  Mcm ni je la...apa kata layan je pic bunga yg merah menyala ni, mana la tau boleh membangkitkan semangat kamu, kamu & kamu yg mungkin sedikit lemau ari ni.. :)) 


Semoga berbahagia semua.... wahhh, tetiba je kan....kekononnya ni la ending utk entri kali ni....haha :))s