Tuesday, 31 January 2012

BIG fat reality ?


Tahukah anda.......

~ Ada sesetengah kajian berpendapat, makan LEMAK  tidak akan membuatkan kamu gemuk !!.

~ Makanan yang boleh menambahkan berat badan & membuat kamu gemuk adalah.....pengambilan  makanan yang mempunyai kandungan karbohidrat yg tinggi dalam jumlah yang banyak.. Makanan tinggi karbohidrat termasuk, roti, pasta, kentang, nasi & sereal. 

~ Mitos: sekeping roti bakar mempunyai kandungan kalori yang rendah berbanding dengan sekeping roti biasa.
 Fakta: kandungan roti bakar & tidak dibakar adalah sama walaupun beratnya berbeza.


 ~ Mitos: Lebih baik menggunakan madu daripada gula.
 Fakta: sebenarnya tidak banyak beza menggunakan madu ataupun gula. Keduanya mengandungi karbohidrat yang tinggi ( 4 kalori / 17 kj setiap gram ).




 ~ Mitos: pisang menggemukkan - & tidak boleh dimakan apabila kita mengamalkan makanan rendah kalori.
Fakta: pisang tidak mengandungi lemak, tetapi seperti buah-buahan yg lain ia mengandungi karbohidrat yg tinggi. 




 ~ Mitos: marjerin lemak poli tak tepu adalah kurang menggemukkan berbanding dengan mentega.
Fakta: marjerin lemak poli tak tepu & mentega mempunyai nilai kalori yang sama. Keduanya adalah sumber tenaga yg sangat padat & hendaklah dihadkan pengambilannya.




 ~ Mitos: santan mengandungi kolestrol.
Fakta: santan juga seperti minyak sayuran yang lain tidak mengandungi kolestrol. Walau bagaimana pun, ia adalah lemak tepu, dan jika diambil terlalu banyak akan meningkatkan kolestrol dalam darah.


~ Jenis makanan yang tinggi kandungan gula yang sering kita abaikan walaupun kita tahu mengenai keburukkan reputasinya.










~ Banyakkan pengambilan sayuran & buah-buahan dalam diet seharian. 






~ Amalkan gaya hidup yang sihat & pemakanan yang seimbang untuk kesihatan yang sempurna.



Monday, 23 January 2012

Misi ari ni........

~ Chicken Salad Wrap ~

ni pic yg last sekali....bila da siap
beli je wrap @ tortilla segera- senang, bahan pun x susah...

sediakan salad pilihan anda....
isi ayam goreng tepung...
telur rebus....
pre-heat wrap kat kuali leper jap....
gulung-gulung time...hehe, tapi kena taruk la bhn-bhn nya dulu.... :))

tadaaaaaaaaa, siap sudah chicken salad wrap kita...moh kita cuba reramai... :))

Thursday, 19 January 2012

Biasa ? ke sama je ?

Hari ni, hari khamis...macam biasa, cuaca pun agak baik, macam biasa...pagi-pagi lagi mentari dah menampakkan sinarnya....suasana persekitaran pun macam biasa, dari pagi tadi sampai la ni, orang yang lalu lalang pun muka yang biasa dilihat...soooooo, kiranya untuk tengah ari ni nak buat benda yang 'bukan biasa' skit la. Mean - takmo ke tempat makan yang biasa, nak tengok juga muka yang jarang dilihat, nak menikmati permandangan persekitaran yang lain dari kebiasaannya...pokoknya..yang jarang-jarang dibuat la, once in the blue moon kata orang... :)) Jom follow saya p lunch kat Golfer Club, Tanjong Puteri Resort, layan buffet, boleh tengok padang golf yang menghamparkan kehijauan seluas mata memandang disamping menyaksikan kesungguhan golfer untuk melakukan Hole in One. Terkadang terbit kat benak " aku pun nak try juga la berkecimpung ngan dunia golf ni, macam bessttt je, relaaaaks je tengok dorang " kan ?. 

Ermmm...ok la, perut pun dah lapar ni menatap juadah yang tersedia depan mata ni, Aikk, 2/3 kali pandang, nampak mcm sama ngan lauk yang dijual kat gerai kak limah ujung jalan tu jer ? apa yang lain nya ?  hahahaaaaa, kat memana pon lauk nya sama, cuma cara penyajian  (ada ke ayat ni kat kamus dewan ?) & persekitaran tempat makan nya aje yang berbeza... lagi satu, ada pelayan yang tuang air, kutip pinggan... aikkkk, yang ni pun mcm sama je ngan kedai kak limah ujung jalan tu, ada gak org tukang bancuh air & kutip pinggan lepas kita abis makan kan? . Yang paling ketara perbezaan nya adalah..... $$$$$$$$$ kan ? kalo sepinggan nasi lemak kat gerai  kak limah ujung jalan tu, harga nya $$$$$$$, kalau kat sini, harga nya dah macam ni pula $$$$$$$$$ . Tapi...yang best nya dapat lepak kat tempat-tempat macam ni, kita makan ada rasa aman, damai, jauh dari kebisingan, lebih santai, lebih kasual......sukati 'aku' je nak kata apa, tapi kalo cakap nenek yang saya makan kat tempat macam ni, mcm ni la ayat yang akan ekau dengor " hape kejadahnya buang duit makan kat situ, simpan duit lagi bagus,  ghase (rasa) sama aje dengan yang aku masak, mahhhaaaal je lebih nya " kuang, kuang, kuannngggggggg....... 

Jemput la yea... :)) 



pastu..beli yang ni plak, buat kudap-kudapan kat rumah...Blueberry cheese cake :))

 

Sunday, 15 January 2012

macam-macam......


Makin hari semakin jauh jarak nak mengupdate blog ni...malas pun ye...takde idea serta bahan yang nak dikongsi bersama pun ye juga ni... boleh diterima pakai ke sebab munasabab ni, @ cuma sekadar alasan belaka ?.  Apa pun...semoga hujung minggu  anda & saya ceria selalu -' ayat ala-ala Dr Azizan Osman '. Ahakss... 

Hrmm, dah nama nya hujung minggu kan...mesti ada di antara kamu, kamu & kamu yg planning nak memasak kan?. Meh kongsi ngan saya apa juadah masakan kamu utk hari ni. Ke ada yg terfikir nak buat dessert ?. Kalau saya, ari ni & seperti hari-hari yg sebelumnya, seleranya memang macam-macam...ada aje yang nak di santap... "meragam ke ngengada... ?" ngeeeee... So, ari ni saya buat rojak sotong..... bila makan rojak ni, teringat time skolah dulu. Ni la juadah wajib saya & kawan-kawan lepas waktu  sekolah. Rojak sotong & ABC.....huhuuuu, rindu nya saat-saat indah itu. 
masih kah kau ingat wahai http://rosseedward.blogspot.com/ ?

home-made punya rojak sotong, makan bersama kuah petis
sambil-sambil tu...layan juga ole-ole dari Sibu ni, makanan berasaskan sago & fish fillet yg dijadikan jajan....yg dlm plastik tu pula...ikan pari masin, haaa...yg tu x boleh dijadikan jajan, tu boleh buat lauk sampingan je..... *wink

Friday, 6 January 2012

roti goreng & telur


Ha...dah tengok pic kat atas tu ? tu la b/fast kita pagi ni....roti gulung goreng berinti telur rebus & teh .. kamu, kamu, & kamu dah bersarapan pagi ?. Anyway.....selamat pagi blogger semua, diharap semuanya sihat & ceria dipagi hari jumaat yang mulia ini..... dadaaaa, next time kita update lagi... *wink

Sunday, 1 January 2012