Saturday 6 August 2011

~ kupang bakar ~



Hari ni hari ke -5 berpuasa, & terasa malas nak memasak,  so... pergi meronda kat baazar ramadan la jawabnya, ( berniat nak beli kupang bakar ) nak cari lauk berbuka yg membuka selera la kononnya ....bermacam lauk pauk tersedia...dari pucuk ubi masak lemak, kangkung belacan, puyuh berkicap hingga ke nasi beriani - kurma kambing. Pendek kata semua ada la...Dari hujung ke pangkal baazar habis diredah, tapi......xde satu pun lauk yg memikat selera. Dengan masa yg berbaki lagi 2 jam utk berbuka,  saya & suami mengambil keputusan utk singgah di pasar basah mencari kupang, fuhh, nasib baik lah ado....memang rezeki la katakan. Mula - mula tak nak masak....last - last masaaak juga, ngeeee. Tapi xpe..masak sendiri lagi puas hati & kebersihan pun terjamin, tak gitu ?.






Bahan-bahan ~
500 gram kupang ( ikut selera, ikan pari pun boleh..udang @ sotong )
20 tangkai cili kering ( ikut selera )
5 tangkai cili merah ( ikut selera )
5 biji bawang merah
5 biji bawang putih
2 batang serai
2cm kunyit hidup
2cm halia
1cm lengkuas 




Cara-cara
bersihkan kupang & toskan,
kisar kesemua bahan diatas
kemudian tumiskan bahan kisar tersebut diatas api sederhana sehingga naik bau. Masukkan gula & garam secukup rasa...gaul sampai sebati atau sampai agak pekat, kemudian angkat & ketepikan. 


Panaskan kuali leper / kuali untuk buat burger. Lapik dengan aluminium foil & lapikkan lagi diatasnya dengan daun pisang.. Masukkan kupang & bakar hingga 3/4 masak, kemudian tuangkan bahan tumisan tadi keatas kupang. Bakar lagi dalam 5 minit, angkat & hidangkan bersama potongan limau kasturi untuk rasa yang lebih kick.

No comments:

Post a Comment