Saturday, 27 August 2011

~ Kari kepala ikan ~




Bahan-bahan

Kepala ikan merah - sederhana besar
1 tangkai daun kari
3 sudu rempah kari ikan
100 ml santan pekat
2 cm halia
5 ulas bawang merah - dihiris
3 ulas bawang putih - dihiris 
1 batang serai - dititik
1 cm kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
2 biji bunga cengkih
100 ml air 
sedikit air asam jawa


Cara-cara


1. Tumis semua bahan hirisan, daun kari, kulit kayu manis, buah pelaga & bunga cengkih hingga naik bau. Kemudian masukkan rempah kari ikan.


2. Masukkan santan, serai & air. Kacau hingga mendidih.


3. Kemudian masukkan kepala ikan, garam, gula & air asam jawa, masak lagi dlm 5 minit atau sehingga ikan masak. Angkat & hidangkan.



No comments:

Post a Comment