Saturday, 27 August 2011
~ Kari kepala ikan ~
Bahan-bahan
Kepala ikan merah - sederhana besar
1 tangkai daun kari
3 sudu rempah kari ikan
100 ml santan pekat
2 cm halia
5 ulas bawang merah - dihiris
3 ulas bawang putih - dihiris
1 batang serai - dititik
1 cm kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
2 biji bunga cengkih
100 ml air
sedikit air asam jawa
Cara-cara
1. Tumis semua bahan hirisan, daun kari, kulit kayu manis, buah pelaga & bunga cengkih hingga naik bau. Kemudian masukkan rempah kari ikan.
2. Masukkan santan, serai & air. Kacau hingga mendidih.
3. Kemudian masukkan kepala ikan, garam, gula & air asam jawa, masak lagi dlm 5 minit atau sehingga ikan masak. Angkat & hidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment