11:27 pm......,
Ermmm, dah lama juga la rasanya tak menjenguk & meng"update" blog ni...dah bersawang ghoper nya...hikhik. Bukan apa, busy la akhir-akhir ni....busy beraya. Mana nak jenguk rumah sedara mara, beraya umah kengkawan..dengan rumah terbuka lagi sana sini....memang busy abis la, ada jer program.. :-) La ni baru berkesempatan menjenguk blog, melepas kerinduan berstory mori kat sini... by the way ( wahhh, speaking la pulak kan..hehe ), masih belum terlambat rasanya nak mengucapkan Selamat hari raya aidilfitri, salam kemerdekaan & selamat hari Malaysia. Ermm, untuk enti kali ni..saya nak share satu lagi resepi kegemaran saya " Udang Galah Masak Terung Asam ". Boleh juga ditambah dalam menu lauk pauk untuk rumah terbuka. Pasti menambat selera tetamu yang datang..
Pssttt: apa kaitan tajuk kat atas tu dengan isi utk entri kali ni ekk? hahaaa, by the way, sesekali kita keluar tajuk la pula.. :-))
Ermmm, dah lama juga la rasanya tak menjenguk & meng"update" blog ni...dah bersawang ghoper nya...hikhik. Bukan apa, busy la akhir-akhir ni....busy beraya. Mana nak jenguk rumah sedara mara, beraya umah kengkawan..dengan rumah terbuka lagi sana sini....memang busy abis la, ada jer program.. :-) La ni baru berkesempatan menjenguk blog, melepas kerinduan berstory mori kat sini... by the way ( wahhh, speaking la pulak kan..hehe ), masih belum terlambat rasanya nak mengucapkan Selamat hari raya aidilfitri, salam kemerdekaan & selamat hari Malaysia. Ermm, untuk enti kali ni..saya nak share satu lagi resepi kegemaran saya " Udang Galah Masak Terung Asam ". Boleh juga ditambah dalam menu lauk pauk untuk rumah terbuka. Pasti menambat selera tetamu yang datang..
Pssttt: apa kaitan tajuk kat atas tu dengan isi utk entri kali ni ekk? hahaaa, by the way, sesekali kita keluar tajuk la pula.. :-))
300 gram terung asam ~ dipotong ( ikut selera )
500 gram udang galah segar
250 ml air
sedikit garam
Bahan B ~
100 gram serai
50 gram bawang merah
30 gram bawang putih
1 batang bunga kantan
20 gram cili merah
1 sudu teh serbuk kunyit
5 gram cili kisar
sedikit minyak ~ utk menumis
Cara menyediakan ~
1. kisar kesemua bahan B. Tumis sehingga naik bau.
2. masukkan air & terung asam. Biarkan mendidih sehingga terung asam empuk.
3. tambahkan garam secukup rasa. Biarkan mendidih selama 3 minit, angkat & sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment