Saturday, 17 September 2011

~ Setelah beberapa lama......

11:27 pm......,
 Ermmm, dah lama juga la rasanya tak menjenguk & meng"update" blog ni...dah bersawang ghoper nya...hikhik. Bukan apa, busy la akhir-akhir ni....busy beraya. Mana nak jenguk rumah sedara mara, beraya umah kengkawan..dengan rumah terbuka lagi sana sini....memang busy abis la, ada jer program.. :-) La ni baru berkesempatan menjenguk blog, melepas kerinduan berstory mori kat sini... by the way ( wahhh, speaking la pulak kan..hehe ), masih belum terlambat rasanya nak mengucapkan Selamat hari raya aidilfitri, salam kemerdekaan & selamat hari Malaysia. Ermm, untuk enti kali ni..saya nak share satu lagi resepi kegemaran saya  " Udang Galah Masak Terung Asam ". Boleh juga ditambah dalam menu lauk pauk untuk rumah terbuka. Pasti menambat selera tetamu yang datang.. 
Pssttt: apa kaitan tajuk kat atas tu dengan isi utk entri kali ni ekk? hahaaa, by the way, sesekali kita keluar tajuk la pula.. :-))



 


 Bahan A ~ 


300 gram terung asam ~ dipotong ( ikut selera )
500 gram udang galah segar
250 ml air
sedikit garam


Bahan B ~ 


100 gram serai
50 gram bawang merah
30 gram bawang putih
1 batang bunga kantan
20 gram cili merah
1 sudu teh serbuk kunyit
5 gram cili kisar
sedikit minyak ~ utk menumis

Cara menyediakan ~


1. kisar kesemua bahan B. Tumis sehingga naik bau.

2. masukkan air & terung asam. Biarkan mendidih sehingga terung asam empuk.

3. tambahkan garam secukup rasa. Biarkan mendidih selama 3 minit, angkat & sedia dihidangkan.



No comments:

Post a Comment