Saturday 13 August 2011

~ manuk pansuh / ayam masak dlm buluh ~

 Time puasa mcm ni..tekak ni ada pelik skit, haha...nak makan itu la...teringin yg ni la.. tapi bila time berbuka & juadah dah tersedia depan mata, bukan makan sangat pun...minum air je yg lebih. So apa kata utk mempelbagaikan juadah berbuka ..meh saya kongsi salah satu resepi yang menjadi kegemaran kami sekeluarga. Manuk pansuh or ayam masak dlm buluh. 


 


Bahan-bahan ~

1/2 ekor ayam ( dipotong )
1 batang buluh lemang (dicuci dalamnya terlebih dahulu ) 
2/3 helai daun bungkang (daun ni hanya boleh didapati di sarawak ) ataupun  bunga kantan (ye la..kat semenanjung ni mana nak dapat daun tu ye tak? )
2 tangkai bunga kantan( dihiris nipis )
2/3 tangkai pucuk ubi (dihiris / digosok sehingga layu )
1 cawan air 
sedikit garam
sedikit ajinomoto

Cara-cara ~

1. Bersihkan ayam & gaul bersama bunga kantan, pucuk ubi, air, sedikit garan & ajinomoto secukup rasa - gaul sebati. 

2. Masukkan kesemuanya ke dalam buluh tutup permukaan buluh dengan sedikit gumpalan daun pucuk ubi utk menghalang haba & aroma masakan dari dlm buluh keluar .

 3. Kemudian bakar diatas api sederhana ( mcm kita bakar lemang ). Boleh juga dibakar diatas dapur gas hingga masak ataupun sehingga air didalam buluh sudah mendidih dan mula mengalir keluar dari atas permukaan buluh. Itu maknanya ayam kita dah masak...tuang & hidangkan ketika masih panas... selamat mencuba......


~~ TJ ~~~

2 comments:

  1. Daun bungkang nya sedap amat kena ngulai pansuh...best hehehe... =)

    ReplyDelete
  2. Grace: auk...nang sigi nyamai, tang ba menua tok tusah mai begiga ke utai kenya... :-)

    ReplyDelete